Články – Septabene https://www.septabene.cz proti bolesti v krku Tue, 01 Mar 2022 13:24:56 +0000 cs hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.1 /wp-content/uploads/cropped-512-32x32.png Články – Septabene https://www.septabene.cz 32 32 Běžné příčiny bolesti v krku https://www.septabene.cz/clanky/onemocneni/bezne-priciny-bolesti-v-krku/ Tue, 13 Jul 2021 13:00:33 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/?p=956 Сообщение Běžné příčiny bolesti v krku появились сначала на Septabene.

]]>

Určitě souhlasíte, že nikdo nechce být nemocný. Bolest v krku se může objevit náhle a často bývá provázena nepříjemnými symptomy – od potíží s polykáním až po úplnou ztrátu hlasu. Podívejme se společně na to, jaké jsou nejčastější příčiny bolesti v krku.

Bolest v krku je obvykle spojena nejen s bolestivým vjemem, ale také s otokem, suchostí a celkovým podrážděním v krku. Bolest v krku je jedním z nejběžnějších příznaků infekce horních cest dýchacích. Kvůli bolestem v krku ordinace lékařů každoročně navštíví více než 13 milionů lidí.

Bolest v krku je ve většině případů způsobena infekcemi nebo faktory prostředí, např. suchým nebo prašným vzduchem. I když může být bolest v krku nepříjemná, obvykle vymizí sama nebo s minimální symptomatickou léčbou.

Onemocnění způsobující bolesti v krku lze rozdělit do různých kategorií, a to na základě postižené oblasti krku.

  • Faryngitida – zánět sliznice hltanu
  • Tonsilitida – zánět a zarudnutí mandlí
  • Laryngitida – otok a zarudnutí hrtanu

Níže najdete nejčastější příčiny bolesti v krku.

Akutní respirační virové infekce, chřipka a jiné viry

Viry způsobují více než 90 % případů bolesti v krku. Virová onemocnění způsobující bolesti v krku zahrnují:

  • Běžné nachlazení (nachlazení způsobují různé viry)
  • Influenza/chřipka
  • Angína
  • Infekční mononukleóza
  • Spalničky
Angína a jiné bakteriální infekce

Příčinou bolesti v krku mohou být také různé bakteriální infekce. Nejčastější je angína, infekce krku a mandlí. Tyto infekce jsou způsobeny bakteriemi, konkrétně streptokoky skupiny A. Angína představuje asi 30 až 40 % případů bolesti v krku u dětí.

Suchý vzduch

Suchý vzduch může vysušit sliznice úst a krku. Když se v zimních měsících topí, vzduch je často příliš suchý. Výsledkem tak mohou být nepříjemné pocity, suchost a bolest v krku.

Někdy se bolest v krku a kašel vyskytují současně.

Kouř, chemikálie a jiné dráždivé látky

Mnoho různých chemikálií a dalších látek v prostředí krk dráždí. Příkladem mohou být:

  • Cigaretový a tabákový kouř (např. vodní dýmka)
  • Znečištěný vzduch ve městech a průmyslových zónách
  • Čisticí přípravky a jiné chemikálie
Poranění

Jakékoliv poranění krku (i ztuhlý krk) může vést k bolestem. Krk může podráždit také kousek jídla či namáhané hlasivky a svaly na krku.

Gastroezofageální refluxní choroba (GERD)

Gastroezofageální refluxní choroba (GERD) je onemocnění, u něhož se kyselina ze žaludku vrací do jícnu – tato trubice dopravuje potravu z úst do žaludku. Kyselina „popálí“ jícen a krk, což vede k pálení žáhy a refluxu. Právě to je pak příčinou bolesti v krku i chrapotu.

Bolest v krku se může objevit i po křičení, hlasitém mluvení nebo po delším zpívání. Bolesti v krku jsou také běžným problémem u fitness instruktorů a trenérů, kteří musí často křičet.

Сообщение Běžné příčiny bolesti v krku появились сначала на Septabene.

]]>
Jak léčit bolest v krku? https://www.septabene.cz/clanky/tipy/jak-lecit-bolest-v-krku/ Tue, 13 Jul 2021 12:58:38 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/?p=954 Сообщение Jak léčit bolest v krku? появились сначала на Septabene.

]]>

Nejčastější příčinou bolesti v krku jsou viry. Akutní respirační virové infekce horních cest dýchacích nevyžadují u mírných případů léčbu. Dostatek tekutin, strava bohatá na vitaminy, klid a spánek jsou hlavní pomocníci v boji s infekcí horních cest dýchacích. Bolest a podráždění v krku jsou nepříjemné symptomy, kterých se jistě chcete co nejdříve zbavit. Škrábání, svědění nebo bolest totiž mají vliv na polykání, hlas a kvalitu života. Jak tyto problémy vyřešit a vrátit svému krku potřebnou sílu?

Léčebné metody
Volně prodejné léky

Na trhu existuje velké množství volně prodejných léků. Tyto léky se liší svým účinkem a obsahem účinných látek. Některé léky pomáhají bojovat proti symptomům, jiné řeší příčinu infekce. V ideálním případě byste měli volit takové léky, které tlumí bolest, zmírňují zánět a bojují proti příčině infekce – virům, bakteriím nebo plísním. Takovým lékem proti bolesti v krku s trojím účinkem je Septabene – má všechny výše uvedené vlastnosti a je dostupný ve dvou lékových formách – v praktickém spreji a pastilkách s různými příchutěmi. Můžete tak zvolit formu, která vám vyhovuje nejvíce.

Léčba antibiotiky

Antibiotika léčí infekce způsobené bakteriemi, např. streptokoky. Na virové infekce antibiotika nezabírají – na to nezapomínejte. Nejčastější příčinou bolesti v krku jsou právě viry, a to až v 95 % případů u dospělých i dětí. Antibiotika zabíjí bakterie nebo zastavují jejich množení a šíření. Slouží k léčbě závažných či život ohrožujících infekcí.

Nedoporučuje se používat antibiotika bez lékařského předpisu.

Kdy je antibiotická léčba opodstatněná? Například při léčbě závažných komplikací jako zápal plic, bronchitida a revmatická horečka u tonsilitidy způsobená streptokokem skupiny A. Antibiotická léčba předepsaná vaším lékařem musí být odůvodněna, měl by být prokázán bakteriální původ infekce.

Proč antibiotika nejsou univerzálním lékem na bolest v krku?

Bolest v krku je obvykle zapříčiněna infekcemi (většinou virovými, ne bakteriálními), existují však také neinfekční příčiny (např. kouření, chlad/teplo…).  Časté a nepravidelné užívání antibiotik může vést k antibiotické rezistenci. To znamená, že bakterie začnou být vůči těmto lékům odolné a léčba onemocnění jako angína bakteriálního původu tak může být v budoucnu komplikovaná. Existují rovněž důkazy, že některá lokální antibiotika obsažená ve volně prodejných lécích na bolest v krku mohou riziko rozvoje bakteriální rezistence zvýšit.

Domácí léčba

Kromě standardních léků můžete k úlevě od nepříjemných symptomů využít také ověřené domácí léčebné postupy.

  • Podpořte svůj imunitní systém – dopřejte si více odpočinku. Při boji s infekcí pomůže také pravidelný spánkový režim.
  • Váš imunitní systém podpoří strava bohatá na vitaminy.
  • Nekuřte a nepijte alkohol.
  • Pijte teplé tekutiny, které bolest v krku utlumí. Vyzkoušejte teplý čaj s medem (ne ale horký), polévku nebo teplou vodu.
  • Zvyšte vlhkost v místnosti – suchý vzduch může nepříjemné pocity v krku zhoršovat.
  • Příliš se nenamáhejte mluvením – dopřejte svému krku oddech, dokud bolest neustoupí.

Сообщение Jak léčit bolest v krku? появились сначала на Septabene.

]]>
Příčiny a známky tonsilitidy (angíny) https://www.septabene.cz/clanky/onemocneni/priciny-a-znamky-tonsilitidy-anginy/ Tue, 13 Jul 2021 12:57:34 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/?p=952 Сообщение Příčiny a známky tonsilitidy (angíny) появились сначала на Septabene.

]]>

Tonsilitida (angína) může být příčinou bolesti v krku a problémů s polykáním. Podívejme se na tento problém detailněji.

Co je tonsilitida?

Tonsilitida je zánět tonsil neboli mandlí – dvou oválných symetrických kousků tkáně v zadní části krku – po každé straně krku je jedna mandle. Latinský název mandlí je tonsillae – z toho název pro zánět tohoto orgánu, tedy tonsilitida. Tonsily jsou shluky lymfatické tkáně. Podílejí se na tvorbě imunity – jsou totiž první obrannou linií při vdechování patogenů. Mandle rovněž vytvářejí protilátky bojující proti infekci, někdy jsou však napadeny bakteriemi nebo viry. V důsledku toho pak dochází k zánětu a otoku.

Mezi projevy a symptomy tonsilitidy řadíme otok mandlí, bolest v krku, potíže s polykáním a zvětšené citlivé lymfatické uzliny na krku.

Existují tři typy tonsilitidy:
  • Akutní tonsilitida – angína: Symptomy obvykle přetrvávají 3 až 4 dny, mohou však být přítomny až 2 týdny.
  • Rekurentní tonsilitida: Tonsilitida se objevuje několikrát ročně.
  • Chronická tonsilitida: Vzniká v důsledku předchozí angíny, kdy v mandlích nadále přetrvává zánětlivý proces.

Hlavní symptomy jsme již popsali; jaké jsou další příznaky tonsilitidy?

  • Vysoká teplota, horečka a zimnice
  • Zarudlé mandle
  • Bílý nebo žlutý povlak na mandlích
  • Bolest hlavy
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Bolest ucha
  • Špatný dech
  • Ztuhlé svaly na krku
Proč dochází k tonsilitidě?

I když je tonsilitida nejčastěji způsobována viry, příčinou mohou být také bakteriální infekce. Správná léčba tonsilitidy závisí na příčině, je proto důležité získat včasnou a přesnou diagnózu.

Nejběžnější bakterie způsobující tonsilitidu je Streptococcus pyogenes (streptokok skupiny A), tato bakterie způsobuje bolest v krku. Angína i tonsilitida jsou spojeny se zánětem mandlí. Hlavním rozdílem je příčina zánětu. Tonsilitidu způsobují i jiné kmeny streptokoka a další bakterie.

Příznaky angíny jsou obvykle závažnější – náhlá bolest v krku a vysoká horečka.

Pokud tonsilitida způsobená streptokokem skupiny A nebo jinými kmeny streptokoků není léčena nebo není léčba antibiotiky dokončena, může vést k některým závažnějším onemocněním (např. revmatická horečka, komplikace streptokokové infekce, zánět ledvin, poststreptokoková reaktivní artritida atd.).

Domácí léčba tonsilitidy

Podívejme se, jak si můžeme pomoci doma, a to bez ohledu na to, jestli je tonsilitida způsobena virovou či bakteriální infekcí.

Pokud je suspektní příčinou vaší tonsilitidy virus, lékař vám antibiotika nepředepíše. Zde však najdete pár tipů na domácí léčbu, jež vám mohou pomoci infekci porazit.

  • Důležitý je odpočinek a spánek, což je nejlepší domácí lék na toto onemocnění.
  • Pijte hodně tekutin – dostatečná hydratace je velmi důležitá.
  • Vyhněte se jídlům a nápojům, které by mohly bolavý krk podráždit. Od bolesti v krku vám naopak mohou ulevit tekutiny jako vývar, čaj nebo teplá voda.
  • Pokud je vzduch v místnosti suchý, váš krk bude ještě více podrážděný. Používejte proto zvlhčovač, abyste v místnosti udrželi dostatečnou vlhkost.
  • Vyhýbejte se dráždivým látkám. Doma nekuřte a nepoužívejte chemické čisticí přípravky, které by mohly krk podráždit.
  • Pro úlevu od symptomů (bolest, podráždění a zánět) používejte volně prodejné léky v podobě pastilek nebo spreje. Zjistěte, jak vám může pomoci Septabene. Všechny výše uvedené postupy vám nicméně pomohou také s bakteriální infekcí. V případě bakteriální infekce vám lékař předepíše antibiotika, které je nutné užívat po předepsanou dobu, přestože se třeba již začnete cítit lépe.

V případě chronické tonsilitidy je někdy vyžadován zákrok. Mandle se mohou stát ložiskem chronické infekce, což vede k poklesu imunity a častým respiračním infekcím. Indikaci k případnému zákroku určí lékař.

Сообщение Příčiny a známky tonsilitidy (angíny) появились сначала на Septabene.

]]>
Faryngitida https://www.septabene.cz/clanky/onemocneni/faryngitida/ Tue, 13 Jul 2021 12:57:26 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/?p=950 Сообщение Faryngitida появились сначала на Septabene.

]]>
Co je faryngitida a čím se vyznačuje?

Faryngitida je zánět hltanu, tedy zadní části hrdla. Faryngitida může postihovat pouze některé či všechny následující oblasti krku:

  • Zadní třetinu jazyka
  • Měkké patro
  • Mandle
Nejčastější příčinou bolesti v krku je bakteriální nebo virová infekce

Viry jsou příčinou více než 90 % infekcí krku. Přestože si na bolest v krku často stěžují i pacienti s chřipkou, oparem herpes simplex nebo infekční mononukleózou, virové infekce se kromě bolesti v krku obvykle vyznačují dalšími specifickými symptomy.

V regionech s horkým létem a chladnou zimou se s virovou faryngitidou typicky setkáváme nejvíce v období zimy a na počátku jara. Právě v tuto dobu se lidé více shromažďují v nedostatečně větraných místnostech se suchým vzduchem. Viry způsobující faryngitidu se tak snadněji šíří.

Viry se mohou šířit vzduchem prostřednictvím kapének rozptýlených při kašli a kýchání. Ulpívají na nemytých rukou, které byly vystaveny kontaktu s tělesnými tekutinami z nosu a úst. Hygienická opatření jsou tak prvním a nejdůležitějším způsobem, jak předejít bolesti v krku a jiným akutním respiračním onemocněním.

U většiny lidí, kteří jsou jinak zdraví, lehká virová faryngitida netrvá dlouho, odeznívá sama a i přes značný diskomfort nezpůsobuje komplikace. V případě nevirové infekční faryngitidy je toto onemocnění zapříčiněno téměř vždy bakteriemi – konkrétně pak beta-hemolytickými streptokoky skupiny A. Stejně jako virová faryngitida se streptokoková faryngitida šíří snadno a rychle, a to především na konci zimy a na začátku jara.

Vyjma virové a bakteriální faryngitidy může bolest v krku někdy způsobit i plísňová infekce, v ústech se objevují bílé skvrny a pacient má potíže s polykáním. Jedná se o moučnivku (Candida), ta postihuje zejména malé děti a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Bolest v krku přetrvávající déle než několik týdnů může vznikat v důsledku refluxu kyselin ze žaludku, při dýchání ústy v suchém prostředí, při nadměrném hromadění hlenu v nazofaryngu („zadní rýma”) a ve vzácném případě při zduření.

Příznaky faryngitidy
  • Bolest v krku
  • Suchost a podráždění v krku
  • Bolest při polykání
  • Bolest při mluvení
  • Další symptomy se mohou objevovat v závislosti na příčině potíží. Při chřipce mezi ně patří například únava, slabost, bolesti svalů, bolesti hlavy a horečka.
Jak faryngitidu léčit?

Léčba vždy závisí na příčině onemocnění. Protože antibiotika na viry nezabírají a také abychom zamezili jejich nepravidelnému užívání, doporučují se pro zmírnění potíží topické antiseptické a analgetické léčebné přípravky. Důležité je léčit symptomy a zajistit, abyste se cítili lépe. Imunitní systém vašeho těla následně dokáže infekci porazit.

  • Hodně odpočívejte.
  • Pijte dostatečné množství vody, abyste předešli dehydrataci.
  • Teplé tekutiny (čaj nebo polévka) a želatinové dezerty krk zklidní a uleví vám od nepříjemných příznaků.
  • Pro zvýšení vlhkosti v místnosti používejte zvlhčovač vzduchu, suchý vzduch může bolestivé symptomy ještě zhoršit.
  • Užívejte topické antiseptické a analgetické pastilky nebo sprej.

Tato opatření vám pomohou zmírnit diskomfort u všech typů infekce v krku. Pokud je vaše onemocnění bakteriálního původu, lékař vám předepíše antibiotika. Dbejte na to, abyste antibiotika vždy dobrali, přestože se můžete cítit lépe již během léčby.

Jak faryngitidě předcházet?

Je nemožné zamezit všem infekcím, můžete však pomoci zpomalit jejich šíření.

  • Často si umývejte ruce, zejména pokud se vysmrkáte nebo pokud pečujete o dítě s bolestí v krku.
  • Trpí-li někdo ve vaší domácnosti respiračním onemocněním, uchovávejte jeho příbory stranou od ostatních a důkladně je umývejte v horké vodě (nejlépe samostatnou houbičkou).
  • Použité kapesníky okamžitě vyhazujte.
  • Pokud váš kolega nebo přítel vykazuje příznaky akutního respiračního onemocnění, nepodávejte mu ruku a neobjímejte ho.

Сообщение Faryngitida появились сначала на Septabene.

]]>
Laryngitida https://www.septabene.cz/clanky/onemocneni/laryngitida/ Tue, 13 Jul 2021 12:56:52 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/?p=948 Сообщение Laryngitida появились сначала на Septabene.

]]>

Laryngitida má mezi onemocněními krku speciální postavení a také své specifické charakteristiky. Toto onemocnění je důvěrně známo pravidelným návštěvníkům koncertů, lidem holdujícím karaoke, sportovním fanouškům, učitelům, moderátorům a všem, kteří musí hodně mluvit.

Co je laryngitida?

Začněme obecnou definicí. Laryngitida je zánět sliznice hrtanu a hlasivek způsobený infekcí, podrážděním nebo přetížením hlasivek.

Hlasivky se nachází v hrtanu. Jsou to dva záhyby sliznice pokrývající svaly a chrupavky. Za normálních okolností se hlasivky otevírají a zavírají hladce a svým pohybem a vibrací vytváří zvuky. U laryngitidy jsou hlasivky zanícené a oteklé, což vede k narušení zvuků tvořených vzduchem procházejícím hlasivkami. Kvůli tomu je hlas hrubší, může dojít také k jeho úplné ztrátě.

Příznaky

Nejčastější symptomy spojené s laryngitidou:

  • Štěkavý, suchý kašel
  • Oslabený hlas
  • Ztráta hlasu
  • Pocit suchosti v krku
  • Neustálé svědění nebo podráždění krku

Tyto příznaky jsou obvykle mírné a lze je řešit tím, že hlasivkám dopřejeme klid. Vlažná voda nebo jiné tekutiny bez kofeinu mohou pomoci sliznici krku zvlhčit.

Pokud se rozhodnete navštívit lékaře, co uvidí při vyšetření?

Laryngitida postihuje hlasivky a hrtan. Lékař nejprve provede vizuální diagnostiku pomocí speciálního zrcadla určeného k prohlížení hlasivek. Za účelem detailnějšího vyšetření pak může provést laryngoskopii.

Kdy vyhledat lékaře?

Obvykle jsou pacienti schopni akutní laryngitidu léčit klidovým režimem hlasivek a příjmem většího množství tekutin. Pokud příznaky přetrvají déle než 3 dny, je dobré navštívit lékaře.

Ihned se obraťte na lékaře, pokud:

  • Máte problémy s dýcháním.
  • Vykašláváte krev.
  • Přetrvává vysoká horečka.
  • Bolest se v období několika týdnů stupňuje.

Přiveďte své dítě okamžitě k lékaři, pokud:

  • Při vdechování vydává pískavé zvuky.
  • Hodně sliní.
  • Obtížně polyká.
  • Obtížně dýchá.
  • Má vysokou horečku, kterou se nedaří srazit.
Průběh onemocnění

Laryngitida může mít akutní (krátkodobý) nebo chronický (dlouhodobý) průběh. Ve většině případů je laryngitida způsobena virovými infekcemi. Trvalý chrapot může v některých případech poukazovat na závažnější onemocnění.

Akutní laryngitida

Akutní laryngitida je dočasný stav způsobený přetížením hlasivek. Tento stav může být zapříčiněn rovněž infekcí horních cest dýchacích nebo podchlazením krku. Nejčastější příčiny akutní laryngitidy jsou:

  • Virové infekce
  • Přetížení hlasivek v důsledku nadměrného mluvení nebo křičení
  • Bakteriální infekce
Chronická laryngitida

Chronická laryngitida vzniká vlivem dlouhodobé expozice dráždivým látkám. Obvykle je závažnější a má dlouhodobější dopady než akutní laryngitida.

Chronickou laryngitidu mohou způsobit následující faktory:

  • Častá expozice škodlivým chemikáliím nebo alergenům
  • Reflux (onemocnění, u něhož se kyselina běžně přítomná v žaludku vrací zpět do jícnu)
  • Časté infekce dutin
  • Kouření nebo pobyt v blízkosti kuřáků
  • Přetížení hlasivek (rizikovou skupinou jsou přednášející a řečníci)
  • Kvasinkové infekce vzniklé v důsledku častého používání inhalátorů

Změny tvaru hlasivek spojené s věkem, onkologické procesy a paralýza hlasivek mohou také vést k přetrvávajícímu chrapotu a bolesti v krku.

Jak léčit laryngitidu?
  • Mluvte co možná nejméně.
  • Pijte dostatečné množství tekutin.
  • Věnujte pozornost vlhkosti v místnosti, centrální topení a klimatizace vzduch vysušují.
  • Můžete užívat volně prodejné léky jako např. Septabene, které vám poskytnou úlevu od bolesti a symptomů podráždění, suchosti a pálení v krku.
Co byste neměli dělat:
  • Nemluvte hlasitě a nešeptejte, šeptání hlasivky zatěžuje. Mluvte raději stabilním, klidným hlasem nebo mlčte.
  • Nekuřte.
  • Vyhýbejte se zakouřeným nebo prašným prostorám.
  • Nepijte příliš mnoho kávy a vyhněte se alkoholu.

Сообщение Laryngitida появились сначала на Septabene.

]]>
Onemocnění krku u dětí https://www.septabene.cz/clanky/deti/onemocneni-krku-u-deti/ Tue, 13 Jul 2021 08:11:11 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/?p=927 Сообщение Onemocnění krku u dětí появились сначала на Septabene.

]]>

Když onemocní dítě, není to jednoduché ani pro dítě ani pro rodiče.

Byli jste už v situaci, kdy se vaše dítě vrátilo ze školy se skelnýma očima, unaveným obličejem, špatnou náladou a stěžovalo si na bolest v krku? Svému dítěti chcete samozřejmě okamžitě pomoci a poskytnout mu lásku a péči, kterou potřebuje. Čaj s medem, teplé ponožky, měkká deka a objetí – to vše k tomu patří. První volbou jsou pak antipyretika, volně prodejné léky na kašel, bolest a zánět v krku a kapky do nosu. To vše jistě pomáhá, jaká je však příčina onemocnění? Podívejme se, kdy a proč může děti bolet v krku.

Co způsobuje nepříjemné příznaky?

Dítě si může stěžovat na podráždění v krku, zarudnutí, problémy s polykáním a bolest. Tyto nepříjemné pocity mohou mít různé příčiny, pokusíme se určit ty nejčastější.

U 9 z 10 dětí je příčinou bolesti v krku běžné nachlazení – akutní respirační virová infekce. To znamená, že jsou příznaky obvykle způsobeny virem.

Věděli jste?

Svědění, pálení a bolest v krku mohou být způsobeny suchým vzduchem! K tomu dochází velmi často v období, kdy se doma topí – radiátory jsou horké a vlhkost vzduchu v místnostech klesá. Zvlhčovač, který si můžete koupit nebo vyrobit sami, pomůže této situaci předejít.

Antibiotika nejsou ve většině případů řešením

Je důležité nezapomínat, že antibiotika nejsou u virových infekcí účinná a není vhodné je užívat, pokud vám je nepředepíše lékař. Pijte dostatek teplých (ne horkých) tekutin, dopřejte si spánek a klid. Vhodnější jsou pokrmy s jemnou konzistencí, které neškrábou již podrážděný krk a které obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Strava by neměla být horká. K úlevě od bolesti a zánětu v krku můžete používat volně prodejné léky.

Různé typy infekcí

Pokud jsou bolesti v krku provázeny horečkou a slabostí, příčinou může být streptokoková infekce. Angínou trpí převážně děti ve věku od 5 do 15 let. Bílé tonsilární exudáty viditelné při vyšetření jsou jedním z možných příznaků angíny. V tomto případě bude nezbytné, aby vám lékař předepsal léčbu antibiotiky. Musíte striktně dodržovat pokyny lékaře, protože angína může vést k různým komplikacím.

Chřipka

Influenza (chřipka) je virová infekce, která postihuje zejména dýchací cesty – nos, krk a plíce.

Jaké jsou nejčastější příznaky chřipky? Horečka, bolesti svalů, zimnice a pocení, bolesti hlavy, přetrvávající suchý kašel, dýchavičnost, únava a slabost, výtok z nosu nebo ucpaný nos, bolesti očí, citlivost na světlo, zvracení a průjem, které se objevují častěji u dětí než u dospělých. Dalším velmi častým symptomem je také bolest v krku. Léčba bývá obvykle symptomatická.

COVID-19

COVID-19 má zpravidla mírnější průběh u dětí než u dospělých. Mezi příznaky tohoto onemocnění rovněž řadíme bolest v krku, horečku, slabost, suchý kašel a dýchavičnost. Pokud máte podezření, že má vaše dítě příznaky COVID-19 (např. v případě potvrzení onemocnění v rodině nebo u lidí, jež byli v kontaktu s vaším dítětem), okamžitě kontaktujte svého pediatra a postupujte dle jeho doporučení.

Mononukleóza

Mononukleóza je méně časté onemocnění, které je způsobeno virem Epstein-Barrové. Infekční mononukleóza je také nazývána „onemocnění z líbání“, protože se virus šíří slinami. Ve skutečnosti není líbání nutné, stačí pít ze stejné sklenice nebo láhve, jež mohou být nosičem viru. Inkubační doba je čtyři až šest týdnů, u dětí může být nicméně o něco kratší. Příznaky se častěji rozvíjí u teenagerů, u menších dětí může být onemocnění asymptomatické. Pacienti s mononukleózou si nejčastěji stěžují na únavu, horečku a bolest hlavy. Během prohlídky lékař zjistí zvětšené lymfatické uzliny na krku a v podpaží a také kožní vyrážku. Zde je důležité zmínit právě bolest v krku, protože mononukleóza může být nesprávně diagnostikována jako angína, která se antibiotickou léčbou nelepší. Diagnóza je stanovována na základě identifikace specifických antigenů v krvi pacienta.

Laryngitida

Pokud mluvíme o bolesti v krku, je nutné zmínit také laryngitidu. Jde to zánět a otok hlasivek v hrtanu. Laryngitida je způsobena viry a bakteriemi podobně jako jiná onemocnění horních cest dýchacích. Může být zapříčiněna rovněž hypotermií, vdechováním studeného nebo horkého vzduchu ústy, vdechováním prašného vzduchu nebo přetížením hrtanu – např. pokud vaše dítě dlouho křičelo. U laryngitidy si děti nejčastěji stěžují na svědění a škrábání v krku, suchost v krku, dostavuje se chrapot a někdy i úplná ztráta hlasu. Otok sliznice hlasivek může být spojen s bolestí. Léčba je zaměřena na odstranění příčiny onemocnění (má infekční charakter), úlevu od zánětu, bolesti a nepříjemných pocitů spolu s obnovou hlasu.

Kdy vyhledat lékaře?

Lékaře je nutné navštívit okamžitě, pokud dítě kromě bolesti v krku:

  • Má horečku trvající déle než 3 dny.
  • Je dehydratované (nižší tvorba slin, dítě méně močí).
  • Má problémy s dýcháním.
  • Má bolesti uší nebo se objevuje bolest v oblasti nosu.
  • Není schopno polykat tekutiny nebo sliny.
  • Bolesti v krku přetrvávají déle než 48 hodin.
  • Jeho zdravotní stav se zhorší.

Cizí předmět v horních cestách dýchacích je stav vyžadující urgentní zdravotnickou pomoc. Například když vaše dítě jí rybu, nevšimne si kosti a polkne ji. Kost se může zachytit ve stěně hltanu, což následně vede k bolesti, otoku a podráždění. Pokud máte podezření, že je bolest v krku způsobena cizím předmětem, nikdy předmět sami neodstraňujte ani nedávejte dítěti jíst pevnou stravu, která by cizí těleso zatlačila hlouběji. Okamžitě vyhledejte lékaře!

Bolest v krku může mít různé příčiny. Závěrem lze říci, že bolest v krku u dětí je nejčastěji způsobena viry. Léčba je symptomatická a je zaměřena na úlevu od bolesti, zánětu a na zdroj infekce. Pokud máte pochyby nebo se vám na zdravotním stavu vašeho dítěte něco nezdá, okamžitě kontaktujte lékaře!

Сообщение Onemocnění krku u dětí появились сначала на Septabene.

]]>
Lze bolestem v krku předcházet? https://www.septabene.cz/clanky/tipy/lze-bolestem-v-krku-predchazet/ Tue, 13 Jul 2021 08:05:05 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/?p=921 Сообщение Lze bolestem v krku předcházet? появились сначала на Septabene.

]]>

Bolest v krku je nejčastěji zapříčiněna infekcí – tu způsobují viry (ve většině případů), bakterie a plísně. Je tedy nasnadě se infekcím nejlépe vyhnout. V moderním světě, kde jsme všichni součástí společnosti, je však nemožné nepřijít do kontaktu s lidmi.

Jak se chránit?

Pravidla jsou jednoduchá:

  • Po návštěvě veřejného místa si vždy umyjte ruce; i když jdete třeba jen vyzvednout poštu nebo vynést odpadky, umyjte si po návratu domů ruce.
  • Nedotýkejte se obličeje, a to zejména očí, úst a nosu, viry a bakterie se totiž v membránách sliznic začnou množit.
  • Nedělte se o jídlo, příbor, láhev s vodou, ručníky a ubrousky.
  • Nepokládejte telefon na veřejných místech, v restauraci jej například ponechejte raději v kapse nebo kabelce, při návštěvě toalety telefon neodkládejte na umyvadlo.
  • Při návštěvě fitness centra telefon nepokládejte na stroje. Pokud s sebou máte ručník, nechejte si jej kolem krku.
  • Nepodávejte si ruce a neobjímejte se, pokud má váš kolega nebo kamarád příznaky nachlazení.
Jak posílit imunitní systém během sezónních infekcí?

Je všeobecně známo, že akutní respirační infekce jsou častější na podzim a v zimě než
v létě. Bolest v krku je jedním z prvních příznaků akutní respirační virové infekce. Čím silnější je váš imunitní systém, tím méně náchylné je vaše tělo na viry.

  • Snažte se dodržovat spánkový režim – díky kvalitnímu spánku se tělo během noci regeneruje.
  • Konzumujte potraviny bohaté na vitaminy a stopové prvky, abyste tělu neodčerpali rezervy. Jezte více čerstvé zeleniny, ovoce a ořechů. Před „rychlými“ cukry (sladké, moučné výrobky) dejte přednost „pomalým“ sacharidům (cereálie).
  • Pijte dostatek tekutin, ideálně čistou vodu nebo slabý čaj. Džusy obsahují příliš mnoho cukru.
  • Nekuřte.
  • Nepijte příliš mnoho alkoholu a kávy.
  • Pravidelně cvičte – nemusíte mít rovnou permanentku do posilovny. 15–20minutové cvičení doma nebo 30minutová rychlá procházka vám pomohou udržet tělo ve formě.
Několik jednoduchých tipů při bolesti v krku:
  • Nepodchlaďte se – nechoďte ven bez kabátu nebo bundy, oblékejte se podle počasí.
  • Používejte vhodnou obuv, obutí volte v závislosti na počasí.
  • Ve studeném počasí nekřičte, nemluvte nahlas a příliš dlouho – může dojít k přetížení hlasivek.
  • Pokud venku mrzne, snažte se dýchat nosem.
  • Udržujte v místnosti dostatečnou vlhkost.

Сообщение Lze bolestem v krku předcházet? появились сначала на Septabene.

]]>
Bolest v krku – co dělat? https://www.septabene.cz/clanky/tipy/bolest-v-krku-co-delat/ Fri, 26 Mar 2021 19:34:00 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/www/septolete.ru/?p=45 Сообщение Bolest v krku – co dělat? появились сначала на Septabene.

]]>

Asi všichni známe ten nepříjemný pocit začínající lechtáním v krku, potížemi s polykáním a následně ostrou bolest, která může přetrvávat několik dní.

Bolest je nejčastěji způsobena infekcí horních cest dýchacích, jež může být provázena rovněž virovým či bakteriálním infektem. Tyto pocity vnímáme odlišně: můžeme být nuceni razantně změnit své plány, můžeme se hůř soustředit, pociťovat únavu, mít potíže se spánkem nebo můžeme být skleslí.

Zajímavost:

U dospělých se infekce horních cest dýchacích objevují 2 až 5krát ročně; u dětí školou povinných je frekvence vyšší (cca 7 až 10krát ročně). Infekce horních cest dýchacích je nejčastějším typem akutní infekce.

Bolesti v krku jsou jedním z prvních příznaků infekce horních cest dýchacích

Sliznice úst a krku je první obrannou linií proti virům a bakteriím. Pokud je obranyschopnost sliznice narušena (např. v případě oslabeného imunitního systému,
u chronických onemocnění nebo vlivem negativních dopadů prostředí), může dojít k pomnožení mikroorganismů způsobujících infekci a zánět horních cest dýchacích. Pravděpodobnost vzniku infekce je zvýšena vdechováním studeného vzduchu ústy, pitím studených nápojů a také přechody do klimatizovaných prostor.

JAK ROZEZNAT INFEKCI KRKU?

Objevuje se:

  • podráždění, svědění nebo pálení v krku, které se může rozvinout do bolesti,
  • zarudlá sliznice, suchost a pálení v krku,
  • otok zhoršující polykání.

Zánět a bolest v krku

Příčiny

Viry

Bakterie

Plísně

Následky

Bolest

Zarudnutí

Otok

Pocit tepla

Narušení funkce

Septabene

Total

Účinné řešení pro úlevu
od bolesti v krku!

Zajímavost:

Rýma a nachlazení jsou nejčastějším důvodem absence v práci nebo ve škole. Infekci obvykle přinesou děti, následně se během 2 až 5 dní rozšíří i na ostatní členy rodiny. Právě bolest v krku je v mnoha případech prvním příznakem nachlazení.

Bolesti v krku jsou způsobeny především rhinoviry (30 až 50 % všech případů nachlazení u dospělých), koronaviry, enteroviry, chřipkovými viry, adenoviry apod. S nachlazením se během života potýkáme průměrně 200krát, nejčastěji trvá 2 až 6 dní. Viry infikují sliznici, což vede k otoku, zarudnutí a zánětu. Příznaky se obvykle objevují nejprve v krku, dochází k nepříjemnému škrábání, pálení a bolesti při polykání. Během 48 hodin se pak dostaví další symptomy (např. vodnatý výtok z nosu, kýchání, podráždění očí, skleslost, kašel). Všechny tyto příznaky jsou způsobeny zánětem a otokem sliznice horních cest dýchacích. Hlavní komplikací související s nachlazením je druhotná bakteriální infekce, která může vyústit v zápal plic.

Zajímavost:

Bolest při polykání a podráždění v oblasti krku jsou obvykle prvními dvěma příznaky nachlazení, mohou se však vyskytovat také u chřipky nebo angíny.

Bolest v krku může být rovněž způsobena závažnějšími zánětlivými systémovými onemocněními nebo kouřením. Může se jednat také o vzácný vedlejší účinek užívání některých léků. Chrapot a mykotická infekce v krku a ústech mohou být zapříčiněny i vyššími dávkami kortikosteroidů používaných k léčbě astmatu.

Bolest v krku se může objevit i v důsledku přetížení, k němuž často dochází například po koncertech, po dlouhém mluvení, zpěvu nebo po divadelním představení.

A co angína? Streptokokovou infekci v krku lze rozpoznat podle bílých „ostrůvků“, které vznikají na mandlích a na stěně hltanu. Tato hnisavá ložiska způsobená streptokokovou infekcí jsou nejvíce patrnou známkou toho, že se nejedná o obyčejné nachlazení. Kromě intenzivní bolesti v krku angínu od nachlazení odlišuje vysoká teplota, obvykle nad 38 °C (v mnoha případech doprovázená zimnicí), bolesti hlavy, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. U streptokokové faryngitidy je nutné navštívit lékaře, který vám předepíše odpovídající léčbu.

Co dělat, když vás bolí v krku?

Viry jsou nejčastější příčinou infekce horních cest dýchacích. Léčba je symptomatická,
s cílem co nejrychleji a nejefektivněji tlumit příznaky zánětu. Při bolestech v krku byste měli užívat perorální antiseptika v podobě pastilek nebo spreje, které zničí mikroby a zabrání šíření infekce. Zánět v krku bývá provázen bolestí. Léky nasazené v rámci samoléčby budou účinnější, pokud obsahují lokální antiseptikum a lokální analgetikum, působí totiž proti bolesti i zánětu.

Zajímavost:

V případě bolesti v krku je důležité neztrácet čas a léčbu zahájit okamžitě. Díky tomu zamezíte šíření infekce a bude vám brzy opět lépe. Důležitá je volba vhodného léku, správný lék totiž odstraní příčinu infekce a povede k rychlé úlevě od bolesti a zánětu.

Trojí účinek v pastilkách nebo spreji Septabene

Septabene obsahuje dvě účinné látky: antiseptický cetylpyridinium-chlorid a benzydamin-hydrochlorid. Tato unikátní kombinace zajišťuje TROJÍ ÚČINEK přípravků Septabene:

  • odstraňuje příčinu infekce
  • vede k rychlé úlevě od bolesti (za méně než 15 minut)
  • tlumí zánět (zarudnutí, otok)

Když v populaci cirkulují infekce, Septabene může být správnou volbou!

Jak se vyhnout virům, které způsobují bolest v krku?

Bolestem v krku můžeme do určité míry předcházet. Virové a bakteriální infekce jsou nakažlivé – nejlepší ochranou je proto dodržovat správné hygienické návyky. Během období chřipky a nachlazení bychom si měli pravidelně mýt a dezinfikovat ruce a nedotýkat se očí a úst, abychom předešli infektu sliznic.

Pokud onemocníme, měli bychom zůstat doma, abychom infekci nešířili. Doporučujeme nepodávat si ruce s lidmi, kteří jsou nachlazení. Doma pravidelně větrejte a ujistěte se, že je v místnostech dostatečně vlhký vzduch.

Pečujte o svůj imunitní systém, dbejte na zdravé stravovací návyky a pravidelně cvičte – tím snížíte pravděpodobnost onemocnění. Během chladných podzimních dní konzumujte potraviny s vysokým obsahem vitaminů a antioxidantů, pijte dostatečné množství vody nebo čajů, abyste byli hydratovaní. Kromě správného stravování je třeba pravidelně cvičit, relaxovat, dodržovat pravidelnou spánkovou rutinu, nestresovat se a udržovat své biorytmy v rovnováze. Alkoholu a kouření se raději vyhněte.

Image

Často si myjte ruce mýdlem.

Image

V místnostech pravidelně větrejte.

Image

Podpořte svůj imunitní systém zdravou stravou a cvičením.

Image

Vyhýbejte se veřejným prostorám s velkou koncentrací lidí.

Image

Udržujte dostatečnou vzdálenost od lidí, kteří kašlou nebo kýchají.

Image

Používejte papírové kapesníky a po použití je vyhoďte.

Image

Nedotýkejte se nosu a očí.

Image

Dýchejte nosem (nosní sliznice funguje jako filtr pro viry a nečistoty).

Věděli jste?

  • Bakteriální infekce je charakteristická purulentním sputem nebo výtokem z nosu a vysokou teplotou. Léčí se pomocí antibiotik. Neuvážené používání antibiotik zvyšuje rezistenci některých typů bakterií na antibiotika. Při předepsání antibiotik je nutné užívat je po celou dobu doporučenou lékařem.
  • Nachlazení obvykle začíná pomalu, a to bolestí v krku, bolestí hlavy a kýcháním. Další symptomy se mohou objevit později (např. ucpaný nos, výtok z nosu a někdy kašel). Během nachlazení můžeme pociťovat mírnou nebo středně těžkou bolest kloubů a svalů; vysoká teplota, která je charakteristická pro chřipku, se objevuje vzácně.
  • Nachlazení se šíří formou kapének: při zakašlání, kýchnutí nebo přímým kontaktem s pacientem či infikovaným předmětem.

Сообщение Bolest v krku – co dělat? появились сначала на Septabene.

]]>