Tipy – Septabene https://www.septabene.cz proti bolesti v krku Tue, 01 Mar 2022 13:24:56 +0000 cs hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.8.1 /wp-content/uploads/cropped-512-32x32.png Tipy – Septabene https://www.septabene.cz 32 32 Jak léčit bolest v krku? https://www.septabene.cz/clanky/tipy/jak-lecit-bolest-v-krku/ Tue, 13 Jul 2021 12:58:38 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/?p=954 Сообщение Jak léčit bolest v krku? появились сначала на Septabene.

]]>

Nejčastější příčinou bolesti v krku jsou viry. Akutní respirační virové infekce horních cest dýchacích nevyžadují u mírných případů léčbu. Dostatek tekutin, strava bohatá na vitaminy, klid a spánek jsou hlavní pomocníci v boji s infekcí horních cest dýchacích. Bolest a podráždění v krku jsou nepříjemné symptomy, kterých se jistě chcete co nejdříve zbavit. Škrábání, svědění nebo bolest totiž mají vliv na polykání, hlas a kvalitu života. Jak tyto problémy vyřešit a vrátit svému krku potřebnou sílu?

Léčebné metody
Volně prodejné léky

Na trhu existuje velké množství volně prodejných léků. Tyto léky se liší svým účinkem a obsahem účinných látek. Některé léky pomáhají bojovat proti symptomům, jiné řeší příčinu infekce. V ideálním případě byste měli volit takové léky, které tlumí bolest, zmírňují zánět a bojují proti příčině infekce – virům, bakteriím nebo plísním. Takovým lékem proti bolesti v krku s trojím účinkem je Septabene – má všechny výše uvedené vlastnosti a je dostupný ve dvou lékových formách – v praktickém spreji a pastilkách s různými příchutěmi. Můžete tak zvolit formu, která vám vyhovuje nejvíce.

Léčba antibiotiky

Antibiotika léčí infekce způsobené bakteriemi, např. streptokoky. Na virové infekce antibiotika nezabírají – na to nezapomínejte. Nejčastější příčinou bolesti v krku jsou právě viry, a to až v 95 % případů u dospělých i dětí. Antibiotika zabíjí bakterie nebo zastavují jejich množení a šíření. Slouží k léčbě závažných či život ohrožujících infekcí.

Nedoporučuje se používat antibiotika bez lékařského předpisu.

Kdy je antibiotická léčba opodstatněná? Například při léčbě závažných komplikací jako zápal plic, bronchitida a revmatická horečka u tonsilitidy způsobená streptokokem skupiny A. Antibiotická léčba předepsaná vaším lékařem musí být odůvodněna, měl by být prokázán bakteriální původ infekce.

Proč antibiotika nejsou univerzálním lékem na bolest v krku?

Bolest v krku je obvykle zapříčiněna infekcemi (většinou virovými, ne bakteriálními), existují však také neinfekční příčiny (např. kouření, chlad/teplo…).  Časté a nepravidelné užívání antibiotik může vést k antibiotické rezistenci. To znamená, že bakterie začnou být vůči těmto lékům odolné a léčba onemocnění jako angína bakteriálního původu tak může být v budoucnu komplikovaná. Existují rovněž důkazy, že některá lokální antibiotika obsažená ve volně prodejných lécích na bolest v krku mohou riziko rozvoje bakteriální rezistence zvýšit.

Domácí léčba

Kromě standardních léků můžete k úlevě od nepříjemných symptomů využít také ověřené domácí léčebné postupy.

  • Podpořte svůj imunitní systém – dopřejte si více odpočinku. Při boji s infekcí pomůže také pravidelný spánkový režim.
  • Váš imunitní systém podpoří strava bohatá na vitaminy.
  • Nekuřte a nepijte alkohol.
  • Pijte teplé tekutiny, které bolest v krku utlumí. Vyzkoušejte teplý čaj s medem (ne ale horký), polévku nebo teplou vodu.
  • Zvyšte vlhkost v místnosti – suchý vzduch může nepříjemné pocity v krku zhoršovat.
  • Příliš se nenamáhejte mluvením – dopřejte svému krku oddech, dokud bolest neustoupí.

Сообщение Jak léčit bolest v krku? появились сначала на Septabene.

]]>
Lze bolestem v krku předcházet? https://www.septabene.cz/clanky/tipy/lze-bolestem-v-krku-predchazet/ Tue, 13 Jul 2021 08:05:05 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/?p=921 Сообщение Lze bolestem v krku předcházet? появились сначала на Septabene.

]]>

Bolest v krku je nejčastěji zapříčiněna infekcí – tu způsobují viry (ve většině případů), bakterie a plísně. Je tedy nasnadě se infekcím nejlépe vyhnout. V moderním světě, kde jsme všichni součástí společnosti, je však nemožné nepřijít do kontaktu s lidmi.

Jak se chránit?

Pravidla jsou jednoduchá:

  • Po návštěvě veřejného místa si vždy umyjte ruce; i když jdete třeba jen vyzvednout poštu nebo vynést odpadky, umyjte si po návratu domů ruce.
  • Nedotýkejte se obličeje, a to zejména očí, úst a nosu, viry a bakterie se totiž v membránách sliznic začnou množit.
  • Nedělte se o jídlo, příbor, láhev s vodou, ručníky a ubrousky.
  • Nepokládejte telefon na veřejných místech, v restauraci jej například ponechejte raději v kapse nebo kabelce, při návštěvě toalety telefon neodkládejte na umyvadlo.
  • Při návštěvě fitness centra telefon nepokládejte na stroje. Pokud s sebou máte ručník, nechejte si jej kolem krku.
  • Nepodávejte si ruce a neobjímejte se, pokud má váš kolega nebo kamarád příznaky nachlazení.
Jak posílit imunitní systém během sezónních infekcí?

Je všeobecně známo, že akutní respirační infekce jsou častější na podzim a v zimě než
v létě. Bolest v krku je jedním z prvních příznaků akutní respirační virové infekce. Čím silnější je váš imunitní systém, tím méně náchylné je vaše tělo na viry.

  • Snažte se dodržovat spánkový režim – díky kvalitnímu spánku se tělo během noci regeneruje.
  • Konzumujte potraviny bohaté na vitaminy a stopové prvky, abyste tělu neodčerpali rezervy. Jezte více čerstvé zeleniny, ovoce a ořechů. Před „rychlými“ cukry (sladké, moučné výrobky) dejte přednost „pomalým“ sacharidům (cereálie).
  • Pijte dostatek tekutin, ideálně čistou vodu nebo slabý čaj. Džusy obsahují příliš mnoho cukru.
  • Nekuřte.
  • Nepijte příliš mnoho alkoholu a kávy.
  • Pravidelně cvičte – nemusíte mít rovnou permanentku do posilovny. 15–20minutové cvičení doma nebo 30minutová rychlá procházka vám pomohou udržet tělo ve formě.
Několik jednoduchých tipů při bolesti v krku:
  • Nepodchlaďte se – nechoďte ven bez kabátu nebo bundy, oblékejte se podle počasí.
  • Používejte vhodnou obuv, obutí volte v závislosti na počasí.
  • Ve studeném počasí nekřičte, nemluvte nahlas a příliš dlouho – může dojít k přetížení hlasivek.
  • Pokud venku mrzne, snažte se dýchat nosem.
  • Udržujte v místnosti dostatečnou vlhkost.

Сообщение Lze bolestem v krku předcházet? появились сначала на Septabene.

]]>
Bolest v krku – co dělat? https://www.septabene.cz/clanky/tipy/bolest-v-krku-co-delat/ Fri, 26 Mar 2021 19:34:00 +0000 https://septolete-si.razvoj.dev/www/septolete.ru/?p=45 Сообщение Bolest v krku – co dělat? появились сначала на Septabene.

]]>

Asi všichni známe ten nepříjemný pocit začínající lechtáním v krku, potížemi s polykáním a následně ostrou bolest, která může přetrvávat několik dní.

Bolest je nejčastěji způsobena infekcí horních cest dýchacích, jež může být provázena rovněž virovým či bakteriálním infektem. Tyto pocity vnímáme odlišně: můžeme být nuceni razantně změnit své plány, můžeme se hůř soustředit, pociťovat únavu, mít potíže se spánkem nebo můžeme být skleslí.

Zajímavost:

U dospělých se infekce horních cest dýchacích objevují 2 až 5krát ročně; u dětí školou povinných je frekvence vyšší (cca 7 až 10krát ročně). Infekce horních cest dýchacích je nejčastějším typem akutní infekce.

Bolesti v krku jsou jedním z prvních příznaků infekce horních cest dýchacích

Sliznice úst a krku je první obrannou linií proti virům a bakteriím. Pokud je obranyschopnost sliznice narušena (např. v případě oslabeného imunitního systému,
u chronických onemocnění nebo vlivem negativních dopadů prostředí), může dojít k pomnožení mikroorganismů způsobujících infekci a zánět horních cest dýchacích. Pravděpodobnost vzniku infekce je zvýšena vdechováním studeného vzduchu ústy, pitím studených nápojů a také přechody do klimatizovaných prostor.

JAK ROZEZNAT INFEKCI KRKU?

Objevuje se:

  • podráždění, svědění nebo pálení v krku, které se může rozvinout do bolesti,
  • zarudlá sliznice, suchost a pálení v krku,
  • otok zhoršující polykání.

Zánět a bolest v krku

Příčiny

Viry

Bakterie

Plísně

Následky

Bolest

Zarudnutí

Otok

Pocit tepla

Narušení funkce

Septabene

Total

Účinné řešení pro úlevu
od bolesti v krku!

Zajímavost:

Rýma a nachlazení jsou nejčastějším důvodem absence v práci nebo ve škole. Infekci obvykle přinesou děti, následně se během 2 až 5 dní rozšíří i na ostatní členy rodiny. Právě bolest v krku je v mnoha případech prvním příznakem nachlazení.

Bolesti v krku jsou způsobeny především rhinoviry (30 až 50 % všech případů nachlazení u dospělých), koronaviry, enteroviry, chřipkovými viry, adenoviry apod. S nachlazením se během života potýkáme průměrně 200krát, nejčastěji trvá 2 až 6 dní. Viry infikují sliznici, což vede k otoku, zarudnutí a zánětu. Příznaky se obvykle objevují nejprve v krku, dochází k nepříjemnému škrábání, pálení a bolesti při polykání. Během 48 hodin se pak dostaví další symptomy (např. vodnatý výtok z nosu, kýchání, podráždění očí, skleslost, kašel). Všechny tyto příznaky jsou způsobeny zánětem a otokem sliznice horních cest dýchacích. Hlavní komplikací související s nachlazením je druhotná bakteriální infekce, která může vyústit v zápal plic.

Zajímavost:

Bolest při polykání a podráždění v oblasti krku jsou obvykle prvními dvěma příznaky nachlazení, mohou se však vyskytovat také u chřipky nebo angíny.

Bolest v krku může být rovněž způsobena závažnějšími zánětlivými systémovými onemocněními nebo kouřením. Může se jednat také o vzácný vedlejší účinek užívání některých léků. Chrapot a mykotická infekce v krku a ústech mohou být zapříčiněny i vyššími dávkami kortikosteroidů používaných k léčbě astmatu.

Bolest v krku se může objevit i v důsledku přetížení, k němuž často dochází například po koncertech, po dlouhém mluvení, zpěvu nebo po divadelním představení.

A co angína? Streptokokovou infekci v krku lze rozpoznat podle bílých „ostrůvků“, které vznikají na mandlích a na stěně hltanu. Tato hnisavá ložiska způsobená streptokokovou infekcí jsou nejvíce patrnou známkou toho, že se nejedná o obyčejné nachlazení. Kromě intenzivní bolesti v krku angínu od nachlazení odlišuje vysoká teplota, obvykle nad 38 °C (v mnoha případech doprovázená zimnicí), bolesti hlavy, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. U streptokokové faryngitidy je nutné navštívit lékaře, který vám předepíše odpovídající léčbu.

Co dělat, když vás bolí v krku?

Viry jsou nejčastější příčinou infekce horních cest dýchacích. Léčba je symptomatická,
s cílem co nejrychleji a nejefektivněji tlumit příznaky zánětu. Při bolestech v krku byste měli užívat perorální antiseptika v podobě pastilek nebo spreje, které zničí mikroby a zabrání šíření infekce. Zánět v krku bývá provázen bolestí. Léky nasazené v rámci samoléčby budou účinnější, pokud obsahují lokální antiseptikum a lokální analgetikum, působí totiž proti bolesti i zánětu.

Zajímavost:

V případě bolesti v krku je důležité neztrácet čas a léčbu zahájit okamžitě. Díky tomu zamezíte šíření infekce a bude vám brzy opět lépe. Důležitá je volba vhodného léku, správný lék totiž odstraní příčinu infekce a povede k rychlé úlevě od bolesti a zánětu.

Trojí účinek v pastilkách nebo spreji Septabene

Septabene obsahuje dvě účinné látky: antiseptický cetylpyridinium-chlorid a benzydamin-hydrochlorid. Tato unikátní kombinace zajišťuje TROJÍ ÚČINEK přípravků Septabene:

  • odstraňuje příčinu infekce
  • vede k rychlé úlevě od bolesti (za méně než 15 minut)
  • tlumí zánět (zarudnutí, otok)

Když v populaci cirkulují infekce, Septabene může být správnou volbou!

Jak se vyhnout virům, které způsobují bolest v krku?

Bolestem v krku můžeme do určité míry předcházet. Virové a bakteriální infekce jsou nakažlivé – nejlepší ochranou je proto dodržovat správné hygienické návyky. Během období chřipky a nachlazení bychom si měli pravidelně mýt a dezinfikovat ruce a nedotýkat se očí a úst, abychom předešli infektu sliznic.

Pokud onemocníme, měli bychom zůstat doma, abychom infekci nešířili. Doporučujeme nepodávat si ruce s lidmi, kteří jsou nachlazení. Doma pravidelně větrejte a ujistěte se, že je v místnostech dostatečně vlhký vzduch.

Pečujte o svůj imunitní systém, dbejte na zdravé stravovací návyky a pravidelně cvičte – tím snížíte pravděpodobnost onemocnění. Během chladných podzimních dní konzumujte potraviny s vysokým obsahem vitaminů a antioxidantů, pijte dostatečné množství vody nebo čajů, abyste byli hydratovaní. Kromě správného stravování je třeba pravidelně cvičit, relaxovat, dodržovat pravidelnou spánkovou rutinu, nestresovat se a udržovat své biorytmy v rovnováze. Alkoholu a kouření se raději vyhněte.

Image

Často si myjte ruce mýdlem.

Image

V místnostech pravidelně větrejte.

Image

Podpořte svůj imunitní systém zdravou stravou a cvičením.

Image

Vyhýbejte se veřejným prostorám s velkou koncentrací lidí.

Image

Udržujte dostatečnou vzdálenost od lidí, kteří kašlou nebo kýchají.

Image

Používejte papírové kapesníky a po použití je vyhoďte.

Image

Nedotýkejte se nosu a očí.

Image

Dýchejte nosem (nosní sliznice funguje jako filtr pro viry a nečistoty).

Věděli jste?

  • Bakteriální infekce je charakteristická purulentním sputem nebo výtokem z nosu a vysokou teplotou. Léčí se pomocí antibiotik. Neuvážené používání antibiotik zvyšuje rezistenci některých typů bakterií na antibiotika. Při předepsání antibiotik je nutné užívat je po celou dobu doporučenou lékařem.
  • Nachlazení obvykle začíná pomalu, a to bolestí v krku, bolestí hlavy a kýcháním. Další symptomy se mohou objevit později (např. ucpaný nos, výtok z nosu a někdy kašel). Během nachlazení můžeme pociťovat mírnou nebo středně těžkou bolest kloubů a svalů; vysoká teplota, která je charakteristická pro chřipku, se objevuje vzácně.
  • Nachlazení se šíří formou kapének: při zakašlání, kýchnutí nebo přímým kontaktem s pacientem či infikovaným předmětem.

Сообщение Bolest v krku – co dělat? появились сначала на Septabene.

]]>