Trojí účinek pro pocit úlevy
ve vašem krku!

Button
Pro lepší uživatelskou zkušenost při návštěvě stránky Septabene doporučujeme používat prohlížeč Google Chrome, Safari nebo Mozilla Firefox.

Onemocnění krku u dětí

Když onemocní dítě, není to jednoduché ani pro dítě ani pro rodiče.

Byli jste už v situaci, kdy se vaše dítě vrátilo ze školy se skelnýma očima, unaveným obličejem, špatnou náladou a stěžovalo si na bolest v krku? Svému dítěti chcete samozřejmě okamžitě pomoci a poskytnout mu lásku a péči, kterou potřebuje. Čaj s medem, teplé ponožky, měkká deka a objetí – to vše k tomu patří. První volbou jsou pak antipyretika, volně prodejné léky na kašel, bolest a zánět v krku a kapky do nosu. To vše jistě pomáhá, jaká je však příčina onemocnění? Podívejme se, kdy a proč může děti bolet v krku.

Co způsobuje nepříjemné příznaky?

Dítě si může stěžovat na podráždění v krku, zarudnutí, problémy s polykáním a bolest. Tyto nepříjemné pocity mohou mít různé příčiny, pokusíme se určit ty nejčastější.

U 9 z 10 dětí je příčinou bolesti v krku běžné nachlazení – akutní respirační virová infekce. To znamená, že jsou příznaky obvykle způsobeny virem.

Věděli jste?

Svědění, pálení a bolest v krku mohou být způsobeny suchým vzduchem! K tomu dochází velmi často v období, kdy se doma topí – radiátory jsou horké a vlhkost vzduchu v místnostech klesá. Zvlhčovač, který si můžete koupit nebo vyrobit sami, pomůže této situaci předejít.

Antibiotika nejsou ve většině případů řešením

Je důležité nezapomínat, že antibiotika nejsou u virových infekcí účinná a není vhodné je užívat, pokud vám je nepředepíše lékař. Pijte dostatek teplých (ne horkých) tekutin, dopřejte si spánek a klid. Vhodnější jsou pokrmy s jemnou konzistencí, které neškrábou již podrážděný krk a které obsahují velké množství vitaminů a minerálů. Strava by neměla být horká. K úlevě od bolesti a zánětu v krku můžete používat volně prodejné léky.

Různé typy infekcí

Pokud jsou bolesti v krku provázeny horečkou a slabostí, příčinou může být streptokoková infekce. Angínou trpí převážně děti ve věku od 5 do 15 let. Bílé tonsilární exudáty viditelné při vyšetření jsou jedním z možných příznaků angíny. V tomto případě bude nezbytné, aby vám lékař předepsal léčbu antibiotiky. Musíte striktně dodržovat pokyny lékaře, protože angína může vést k různým komplikacím.

Chřipka

Influenza (chřipka) je virová infekce, která postihuje zejména dýchací cesty – nos, krk a plíce.

Jaké jsou nejčastější příznaky chřipky? Horečka, bolesti svalů, zimnice a pocení, bolesti hlavy, přetrvávající suchý kašel, dýchavičnost, únava a slabost, výtok z nosu nebo ucpaný nos, bolesti očí, citlivost na světlo, zvracení a průjem, které se objevují častěji u dětí než u dospělých. Dalším velmi častým symptomem je také bolest v krku. Léčba bývá obvykle symptomatická.

COVID-19

COVID-19 má zpravidla mírnější průběh u dětí než u dospělých. Mezi příznaky tohoto onemocnění rovněž řadíme bolest v krku, horečku, slabost, suchý kašel a dýchavičnost. Pokud máte podezření, že má vaše dítě příznaky COVID-19 (např. v případě potvrzení onemocnění v rodině nebo u lidí, jež byli v kontaktu s vaším dítětem), okamžitě kontaktujte svého pediatra a postupujte dle jeho doporučení.

Mononukleóza

Mononukleóza je méně časté onemocnění, které je způsobeno virem Epstein-Barrové. Infekční mononukleóza je také nazývána „onemocnění z líbání“, protože se virus šíří slinami. Ve skutečnosti není líbání nutné, stačí pít ze stejné sklenice nebo láhve, jež mohou být nosičem viru. Inkubační doba je čtyři až šest týdnů, u dětí může být nicméně o něco kratší. Příznaky se častěji rozvíjí u teenagerů, u menších dětí může být onemocnění asymptomatické. Pacienti s mononukleózou si nejčastěji stěžují na únavu, horečku a bolest hlavy. Během prohlídky lékař zjistí zvětšené lymfatické uzliny na krku a v podpaží a také kožní vyrážku. Zde je důležité zmínit právě bolest v krku, protože mononukleóza může být nesprávně diagnostikována jako angína, která se antibiotickou léčbou nelepší. Diagnóza je stanovována na základě identifikace specifických antigenů v krvi pacienta.

Laryngitida

Pokud mluvíme o bolesti v krku, je nutné zmínit také laryngitidu. Jde to zánět a otok hlasivek v hrtanu. Laryngitida je způsobena viry a bakteriemi podobně jako jiná onemocnění horních cest dýchacích. Může být zapříčiněna rovněž hypotermií, vdechováním studeného nebo horkého vzduchu ústy, vdechováním prašného vzduchu nebo přetížením hrtanu – např. pokud vaše dítě dlouho křičelo. U laryngitidy si děti nejčastěji stěžují na svědění a škrábání v krku, suchost v krku, dostavuje se chrapot a někdy i úplná ztráta hlasu. Otok sliznice hlasivek může být spojen s bolestí. Léčba je zaměřena na odstranění příčiny onemocnění (má infekční charakter), úlevu od zánětu, bolesti a nepříjemných pocitů spolu s obnovou hlasu.

Kdy vyhledat lékaře?

Lékaře je nutné navštívit okamžitě, pokud dítě kromě bolesti v krku:

  • Má horečku trvající déle než 3 dny.
  • Je dehydratované (nižší tvorba slin, dítě méně močí).
  • Má problémy s dýcháním.
  • Má bolesti uší nebo se objevuje bolest v oblasti nosu.
  • Není schopno polykat tekutiny nebo sliny.
  • Bolesti v krku přetrvávají déle než 48 hodin.
  • Jeho zdravotní stav se zhorší.

Cizí předmět v horních cestách dýchacích je stav vyžadující urgentní zdravotnickou pomoc. Například když vaše dítě jí rybu, nevšimne si kosti a polkne ji. Kost se může zachytit ve stěně hltanu, což následně vede k bolesti, otoku a podráždění. Pokud máte podezření, že je bolest v krku způsobena cizím předmětem, nikdy předmět sami neodstraňujte ani nedávejte dítěti jíst pevnou stravu, která by cizí těleso zatlačila hlouběji. Okamžitě vyhledejte lékaře!

Bolest v krku může mít různé příčiny. Závěrem lze říci, že bolest v krku u dětí je nejčastěji způsobena viry. Léčba je symptomatická a je zaměřena na úlevu od bolesti, zánětu a na zdroj infekce. Pokud máte pochyby nebo se vám na zdravotním stavu vašeho dítěte něco nezdá, okamžitě kontaktujte lékaře!

Přečtěte si také:

Přečtěte si více o bolesti v krku!

Všechny články