Trojí účinek pro pocit úlevy
ve vašem krku!

Button
Pro lepší uživatelskou zkušenost při návštěvě stránky Septabene doporučujeme používat prohlížeč Google Chrome, Safari nebo Mozilla Firefox.

Jak léčit bolest v krku?

Nejčastější příčinou bolesti v krku jsou viry. Akutní respirační virové infekce horních cest dýchacích nevyžadují u mírných případů léčbu. Dostatek tekutin, strava bohatá na vitaminy, klid a spánek jsou hlavní pomocníci v boji s infekcí horních cest dýchacích. Bolest a podráždění v krku jsou nepříjemné symptomy, kterých se jistě chcete co nejdříve zbavit. Škrábání, svědění nebo bolest totiž mají vliv na polykání, hlas a kvalitu života. Jak tyto problémy vyřešit a vrátit svému krku potřebnou sílu?

Léčebné metody
Volně prodejné léky

Na trhu existuje velké množství volně prodejných léků. Tyto léky se liší svým účinkem a obsahem účinných látek. Některé léky pomáhají bojovat proti symptomům, jiné řeší příčinu infekce. V ideálním případě byste měli volit takové léky, které tlumí bolest, zmírňují zánět a bojují proti příčině infekce – virům, bakteriím nebo plísním. Takovým lékem proti bolesti v krku s trojím účinkem je Septabene – má všechny výše uvedené vlastnosti a je dostupný ve dvou lékových formách – v praktickém spreji a pastilkách s různými příchutěmi. Můžete tak zvolit formu, která vám vyhovuje nejvíce.

Léčba antibiotiky

Antibiotika léčí infekce způsobené bakteriemi, např. streptokoky. Na virové infekce antibiotika nezabírají – na to nezapomínejte. Nejčastější příčinou bolesti v krku jsou právě viry, a to až v 95 % případů u dospělých i dětí. Antibiotika zabíjí bakterie nebo zastavují jejich množení a šíření. Slouží k léčbě závažných či život ohrožujících infekcí.

Nedoporučuje se používat antibiotika bez lékařského předpisu.

Kdy je antibiotická léčba opodstatněná? Například při léčbě závažných komplikací jako zápal plic, bronchitida a revmatická horečka u tonsilitidy způsobená streptokokem skupiny A. Antibiotická léčba předepsaná vaším lékařem musí být odůvodněna, měl by být prokázán bakteriální původ infekce.

Proč antibiotika nejsou univerzálním lékem na bolest v krku?

Bolest v krku je obvykle zapříčiněna infekcemi (většinou virovými, ne bakteriálními), existují však také neinfekční příčiny (např. kouření, chlad/teplo…).  Časté a nepravidelné užívání antibiotik může vést k antibiotické rezistenci. To znamená, že bakterie začnou být vůči těmto lékům odolné a léčba onemocnění jako angína bakteriálního původu tak může být v budoucnu komplikovaná. Existují rovněž důkazy, že některá lokální antibiotika obsažená ve volně prodejných lécích na bolest v krku mohou riziko rozvoje bakteriální rezistence zvýšit.

Domácí léčba

Kromě standardních léků můžete k úlevě od nepříjemných symptomů využít také ověřené domácí léčebné postupy.

  • Podpořte svůj imunitní systém – dopřejte si více odpočinku. Při boji s infekcí pomůže také pravidelný spánkový režim.
  • Váš imunitní systém podpoří strava bohatá na vitaminy.
  • Nekuřte a nepijte alkohol.
  • Pijte teplé tekutiny, které bolest v krku utlumí. Vyzkoušejte teplý čaj s medem (ne ale horký), polévku nebo teplou vodu.
  • Zvyšte vlhkost v místnosti – suchý vzduch může nepříjemné pocity v krku zhoršovat.
  • Příliš se nenamáhejte mluvením – dopřejte svému krku oddech, dokud bolest neustoupí.

Přečtěte si více o bolesti v krku!

Všechny články