Trojí účinek pro pocit úlevy
ve vašem krku!

Button
Pro lepší uživatelskou zkušenost při návštěvě stránky Septabene doporučujeme používat prohlížeč Google Chrome, Safari nebo Mozilla Firefox.

Běžné příčiny bolesti v krku

Určitě souhlasíte, že nikdo nechce být nemocný. Bolest v krku se může objevit náhle a často bývá provázena nepříjemnými symptomy – od potíží s polykáním až po úplnou ztrátu hlasu. Podívejme se společně na to, jaké jsou nejčastější příčiny bolesti v krku.

Bolest v krku je obvykle spojena nejen s bolestivým vjemem, ale také s otokem, suchostí a celkovým podrážděním v krku. Bolest v krku je jedním z nejběžnějších příznaků infekce horních cest dýchacích. Kvůli bolestem v krku ordinace lékařů každoročně navštíví více než 13 milionů lidí.

Bolest v krku je ve většině případů způsobena infekcemi nebo faktory prostředí, např. suchým nebo prašným vzduchem. I když může být bolest v krku nepříjemná, obvykle vymizí sama nebo s minimální symptomatickou léčbou.

Onemocnění způsobující bolesti v krku lze rozdělit do různých kategorií, a to na základě postižené oblasti krku.

  • Faryngitida – zánět sliznice hltanu
  • Tonsilitida – zánět a zarudnutí mandlí
  • Laryngitida – otok a zarudnutí hrtanu

Níže najdete nejčastější příčiny bolesti v krku.

Akutní respirační virové infekce, chřipka a jiné viry

Viry způsobují více než 90 % případů bolesti v krku. Virová onemocnění způsobující bolesti v krku zahrnují:

  • Běžné nachlazení (nachlazení způsobují různé viry)
  • Influenza/chřipka
  • Angína
  • Infekční mononukleóza
  • Spalničky
Angína a jiné bakteriální infekce

Příčinou bolesti v krku mohou být také různé bakteriální infekce. Nejčastější je angína, infekce krku a mandlí. Tyto infekce jsou způsobeny bakteriemi, konkrétně streptokoky skupiny A. Angína představuje asi 30 až 40 % případů bolesti v krku u dětí.

Suchý vzduch

Suchý vzduch může vysušit sliznice úst a krku. Když se v zimních měsících topí, vzduch je často příliš suchý. Výsledkem tak mohou být nepříjemné pocity, suchost a bolest v krku.

Někdy se bolest v krku a kašel vyskytují současně.

Kouř, chemikálie a jiné dráždivé látky

Mnoho různých chemikálií a dalších látek v prostředí krk dráždí. Příkladem mohou být:

  • Cigaretový a tabákový kouř (např. vodní dýmka)
  • Znečištěný vzduch ve městech a průmyslových zónách
  • Čisticí přípravky a jiné chemikálie
Poranění

Jakékoliv poranění krku (i ztuhlý krk) může vést k bolestem. Krk může podráždit také kousek jídla či namáhané hlasivky a svaly na krku.

Gastroezofageální refluxní choroba (GERD)

Gastroezofageální refluxní choroba (GERD) je onemocnění, u něhož se kyselina ze žaludku vrací do jícnu – tato trubice dopravuje potravu z úst do žaludku. Kyselina „popálí“ jícen a krk, což vede k pálení žáhy a refluxu. Právě to je pak příčinou bolesti v krku i chrapotu.

Bolest v krku se může objevit i po křičení, hlasitém mluvení nebo po delším zpívání. Bolesti v krku jsou také běžným problémem u fitness instruktorů a trenérů, kteří musí často křičet.

Přečtěte si více o bolesti v krku!

Všechny články