Trojí účinek pro pocit úlevy
ve vašem krku!

Button
Pro lepší uživatelskou zkušenost při návštěvě stránky Septabene doporučujeme používat prohlížeč Google Chrome, Safari nebo Mozilla Firefox.

Bolest v krku – co dělat?

Asi všichni známe ten nepříjemný pocit začínající lechtáním v krku, potížemi s polykáním a následně ostrou bolest, která může přetrvávat několik dní.

Bolest je nejčastěji způsobena infekcí horních cest dýchacích, jež může být provázena rovněž virovým či bakteriálním infektem. Tyto pocity vnímáme odlišně: můžeme být nuceni razantně změnit své plány, můžeme se hůř soustředit, pociťovat únavu, mít potíže se spánkem nebo můžeme být skleslí.

Zajímavost:

U dospělých se infekce horních cest dýchacích objevují 2 až 5krát ročně; u dětí školou povinných je frekvence vyšší (cca 7 až 10krát ročně). Infekce horních cest dýchacích je nejčastějším typem akutní infekce.

Bolesti v krku jsou jedním z prvních příznaků infekce horních cest dýchacích

Sliznice úst a krku je první obrannou linií proti virům a bakteriím. Pokud je obranyschopnost sliznice narušena (např. v případě oslabeného imunitního systému,
u chronických onemocnění nebo vlivem negativních dopadů prostředí), může dojít k pomnožení mikroorganismů způsobujících infekci a zánět horních cest dýchacích. Pravděpodobnost vzniku infekce je zvýšena vdechováním studeného vzduchu ústy, pitím studených nápojů a také přechody do klimatizovaných prostor.

JAK ROZEZNAT INFEKCI KRKU?

Objevuje se:

  • podráždění, svědění nebo pálení v krku, které se může rozvinout do bolesti,
  • zarudlá sliznice, suchost a pálení v krku,
  • otok zhoršující polykání.

Zánět a bolest v krku

Příčiny

Viry

Bakterie

Plísně

Následky

Bolest

Zarudnutí

Otok

Pocit tepla

Narušení funkce

Septabene

Total

Účinné řešení pro úlevu
od bolesti v krku!

Zajímavost:

Rýma a nachlazení jsou nejčastějším důvodem absence v práci nebo ve škole. Infekci obvykle přinesou děti, následně se během 2 až 5 dní rozšíří i na ostatní členy rodiny. Právě bolest v krku je v mnoha případech prvním příznakem nachlazení.

Bolesti v krku jsou způsobeny především rhinoviry (30 až 50 % všech případů nachlazení u dospělých), koronaviry, enteroviry, chřipkovými viry, adenoviry apod. S nachlazením se během života potýkáme průměrně 200krát, nejčastěji trvá 2 až 6 dní. Viry infikují sliznici, což vede k otoku, zarudnutí a zánětu. Příznaky se obvykle objevují nejprve v krku, dochází k nepříjemnému škrábání, pálení a bolesti při polykání. Během 48 hodin se pak dostaví další symptomy (např. vodnatý výtok z nosu, kýchání, podráždění očí, skleslost, kašel). Všechny tyto příznaky jsou způsobeny zánětem a otokem sliznice horních cest dýchacích. Hlavní komplikací související s nachlazením je druhotná bakteriální infekce, která může vyústit v zápal plic.

Zajímavost:

Bolest při polykání a podráždění v oblasti krku jsou obvykle prvními dvěma příznaky nachlazení, mohou se však vyskytovat také u chřipky nebo angíny.

Bolest v krku může být rovněž způsobena závažnějšími zánětlivými systémovými onemocněními nebo kouřením. Může se jednat také o vzácný vedlejší účinek užívání některých léků. Chrapot a mykotická infekce v krku a ústech mohou být zapříčiněny i vyššími dávkami kortikosteroidů používaných k léčbě astmatu.

Bolest v krku se může objevit i v důsledku přetížení, k němuž často dochází například po koncertech, po dlouhém mluvení, zpěvu nebo po divadelním představení.

A co angína? Streptokokovou infekci v krku lze rozpoznat podle bílých „ostrůvků“, které vznikají na mandlích a na stěně hltanu. Tato hnisavá ložiska způsobená streptokokovou infekcí jsou nejvíce patrnou známkou toho, že se nejedná o obyčejné nachlazení. Kromě intenzivní bolesti v krku angínu od nachlazení odlišuje vysoká teplota, obvykle nad 38 °C (v mnoha případech doprovázená zimnicí), bolesti hlavy, nevolnost a bolesti svalů a kloubů. U streptokokové faryngitidy je nutné navštívit lékaře, který vám předepíše odpovídající léčbu.

Co dělat, když vás bolí v krku?

Viry jsou nejčastější příčinou infekce horních cest dýchacích. Léčba je symptomatická,
s cílem co nejrychleji a nejefektivněji tlumit příznaky zánětu. Při bolestech v krku byste měli užívat perorální antiseptika v podobě pastilek nebo spreje, které zničí mikroby a zabrání šíření infekce. Zánět v krku bývá provázen bolestí. Léky nasazené v rámci samoléčby budou účinnější, pokud obsahují lokální antiseptikum a lokální analgetikum, působí totiž proti bolesti i zánětu.

Zajímavost:

V případě bolesti v krku je důležité neztrácet čas a léčbu zahájit okamžitě. Díky tomu zamezíte šíření infekce a bude vám brzy opět lépe. Důležitá je volba vhodného léku, správný lék totiž odstraní příčinu infekce a povede k rychlé úlevě od bolesti a zánětu.

Trojí účinek v pastilkách nebo spreji Septabene

Septabene obsahuje dvě účinné látky: antiseptický cetylpyridinium-chlorid a benzydamin-hydrochlorid. Tato unikátní kombinace zajišťuje TROJÍ ÚČINEK přípravků Septabene:

  • odstraňuje příčinu infekce
  • vede k rychlé úlevě od bolesti (za méně než 15 minut)
  • tlumí zánět (zarudnutí, otok)

Když v populaci cirkulují infekce, Septabene může být správnou volbou!

Jak se vyhnout virům, které způsobují bolest v krku?

Bolestem v krku můžeme do určité míry předcházet. Virové a bakteriální infekce jsou nakažlivé – nejlepší ochranou je proto dodržovat správné hygienické návyky. Během období chřipky a nachlazení bychom si měli pravidelně mýt a dezinfikovat ruce a nedotýkat se očí a úst, abychom předešli infektu sliznic.

Pokud onemocníme, měli bychom zůstat doma, abychom infekci nešířili. Doporučujeme nepodávat si ruce s lidmi, kteří jsou nachlazení. Doma pravidelně větrejte a ujistěte se, že je v místnostech dostatečně vlhký vzduch.

Pečujte o svůj imunitní systém, dbejte na zdravé stravovací návyky a pravidelně cvičte – tím snížíte pravděpodobnost onemocnění. Během chladných podzimních dní konzumujte potraviny s vysokým obsahem vitaminů a antioxidantů, pijte dostatečné množství vody nebo čajů, abyste byli hydratovaní. Kromě správného stravování je třeba pravidelně cvičit, relaxovat, dodržovat pravidelnou spánkovou rutinu, nestresovat se a udržovat své biorytmy v rovnováze. Alkoholu a kouření se raději vyhněte.

Image

Často si myjte ruce mýdlem.

Image

V místnostech pravidelně větrejte.

Image

Podpořte svůj imunitní systém zdravou stravou a cvičením.

Image

Vyhýbejte se veřejným prostorám s velkou koncentrací lidí.

Image

Udržujte dostatečnou vzdálenost od lidí, kteří kašlou nebo kýchají.

Image

Používejte papírové kapesníky a po použití je vyhoďte.

Image

Nedotýkejte se nosu a očí.

Image

Dýchejte nosem (nosní sliznice funguje jako filtr pro viry a nečistoty).

Věděli jste?

  • Bakteriální infekce je charakteristická purulentním sputem nebo výtokem z nosu a vysokou teplotou. Léčí se pomocí antibiotik. Neuvážené používání antibiotik zvyšuje rezistenci některých typů bakterií na antibiotika. Při předepsání antibiotik je nutné užívat je po celou dobu doporučenou lékařem.
  • Nachlazení obvykle začíná pomalu, a to bolestí v krku, bolestí hlavy a kýcháním. Další symptomy se mohou objevit později (např. ucpaný nos, výtok z nosu a někdy kašel). Během nachlazení můžeme pociťovat mírnou nebo středně těžkou bolest kloubů a svalů; vysoká teplota, která je charakteristická pro chřipku, se objevuje vzácně.
  • Nachlazení se šíří formou kapének: při zakašlání, kýchnutí nebo přímým kontaktem s pacientem či infikovaným předmětem.

Přečtěte si více o bolesti v krku!

Všechny články